Dexa Scan

Locatie

Scheveningen

 


Welke vragen kan DEXA voor mij beantwoorden:


• Hoe is de spiermassa verdeeld over mijn lichaam?
• Hoeveel vetmassa draag ik mee?
• Heb ik te veel ongezond vet en wat kan ik hiertegen doen?
• Hoe verhoudt mijn lichaamssamenstelling zich tot dat van anderen?
• Hoe succesvol is mijn lifestyle- en beweegprogramma?

• Heb ik broze botten?

• Hoe ziet mijn wervelkolom eruit?

De techniek achter DEXA

FysioChiro maakt gebruik van de nieuwste DEXA-technologie: de gouden standaard voor het meten van de totale hoeveelheid en de regionale verdeling van vetmassa en spiermassa. DEXA staat voor Dual Energy X-Ray Absorptiometry en maakt gebruik van een lage intensiteit röntgenstralen. De intensiteit van deze röntgenstraling is ongevaarlijk en is vergelijkbaar met minder dan 13 uur normale omgevingsstraling in de buitenlucht. In tegenstelling tot een CT-scan, waarbij veel meer röntgenstraling vrijkomt, kan met DEXA veilig meerdere metingen gedaan worden om veranderingen in vet- en spiermassa exact vast te stellen. Alleen als u zwanger bent of een pacemaker heeft, wordt uit voorzorg geen meting verricht.

Hoe verloopt de meting?

De DEXA-scanner bestaat uit een tafel en een beweegbare bovenarm die boven het lichaam in drie richtingen de röntgenstralen opvangt. U hoeft zich niet uit te kleden, wel wordt u aangeraden om:
 

 • Kleding zonder ritssluitingen te dragen

 • Geen sieraden en piercings te dragen

 • Indien van toepassing, een bh zonder beugels te dragen
   

LET OP: HET NIET NAVOLGEN VAN BOVENSTAANDE INSTRUCTIES KAN DE UITSLAG BEÏNVLOEDEN
 

De meting duurt zo'n zeven minuten. Het wordt aangeraden om bij volgende metingen dezelfde kleding te dragen, om zo de vergelijking tussen de waarden te optimaliseren.

Keuze uit 3 scanmogelijkheden
 

 1. I-DXA Total Body scan
  De snelle, pijnloze en veilige I-DXA Total Body scan geeft een beeld van de verhouding tussen spierweefsel en vetmassa. Deze unieke recente ontwikkelde technologie is tevens de gouden standaard om vetpercentage te meten. Het analyseert de BMI, en meet lokaal de vetpercentages per regio van het lichaam.  Je ziet dus ook wat het vetpercentage is in de armen, benen, billen en rondom de buik/torso. Een hoger percentage rondom de buik, wordt geassocieerd met hart en vaat ziektes en diabetes type II. Het is dan ook een mooie scan om te zien waar precies de probleemgebieden liggen.

  Wilt u afvallen of gerichter trainen, dan is dit ook de beste scan om specifiek te zien, op welk stuk lichaam u uw vetpercentage het meeste omlaag kan halen. De vetpercentage meting kan mager, vet en botmassa van elkaar scheiden en meet het werkelijke vet in het lichaam. Heldere cijfers over de verdeling van spiermassa en vetmassa bij sporters is van cruciaal belang bij de samenstelling van voedings- en trainingsprogramma’s. Meerdere metingen geven bovendien exact weer of de vooraf vastgestelde doelstellingen behaald zijn. Ook na een blessure is het eventuele spierverlies goed zichtbaar en geeft de I-DXA waardevolle informatie om revalidatie te bevorderen. Zo is een eventuele disbalans tussen spieren met het blote oog niet te zien, maar met de I-DXA wél waarneembaar. 

  Het gepersonaliseerde rapport van DEXA kan u 
  inzicht bieden in meerdere gegevens over vet- en spiermassa, de verdeling hiervan over het lichaam en het vetpercentage. Op een speciale pagina kan eventueel ook grafisch worden weergegeven hoe uw lichaamssamenstelling is veranderd ten opzichte van een vorige meting.

   

 2. Osteoporose scan
  Bij iedereen neemt in de loop van de tijd de botdichtheid af. Dit proces verloopt sneller bij vrouwen dan bij mannen. Met een DEXA onderzoek kunnen we de botdichtheid bepalen. Dit heet een botdichtheidsmeting. Met deze meting kunnen we vaststellen of (en in welke mate) u osteoporose (botontkalking) heeft. De botdichtheid wordt bepaald door te kijken in welke mate het bot de röntgenstralen tegenhoudt. Hiervoor worden standaard uw wervelkolom en/of uw heup(en) gebruikt. Bij eventuele botontkalking bevatten de botten minder kalk en laten hierdoor meer röntgenstralen door. Na het onderzoek beoordeelt de chiropractor uw botdichtheidsmeting. De chiropractor kan zo vaststellen of (en in welke mate) u osteoporose (botontkalking) heeft.

   

 3. Wervelkolom analyse scan
  DEXA maakt het mogelijk om röntgenbeelden van het skelet te maken. De wervelkolom analyse scan maakt zichtbaar of uw lichaam in de gewenste conditie en vorm is en of er geen afwijkingen of ernstige slijtage aanwezig is in de wervelkolom of gewrichten. Op deze manier kan er bepaald worden welke gebieden in uw lichaam extra aandacht nodig hebben. De wervelkolom analyse scan is onderdeel van een eerste afspraak bij de chiropractor. De chiropractor heeft dan voorafgaand aan een behandeling een duidelijk beeld van eventuele afwijkingen of slijtage in de wervelkolom of gewrichten.

 

  Direct de uitslag uitgelegd
 

   DEXA maakt voor u een gepersonaliseerd rapport met de uitslag van uw scan. Het rapport zal vervolgens

   binnen 7 dagen per mail naar u worden verstuurd.

IK WIL EEN AFSPRAAK MAKEN

CONTACT GEGEVENS

DEN HAAG

Regentesselaan 371

2562 ED 

 

SCHEVENINGEN

Stevinstraat 190

2587 ET 

locatie dexascan

VOORBURG

Savallelaan 8

2273 JX 

Tel: 070-3000041

info@fysiochiro.nl   fax: 070-3547923

Wanneer u uw gemaakte afspraak wilt afzeggen of verplaatsen, dient u dit uiterlijk 24 uur voor uw afspraak te doen. Dit kan telefonisch of per mail op werkdagen, binnen kantoortijden van 8.30 – 17.00 uur.

 

Afspraken die niet of binnen 24 uur voor de afspraak worden afgezegd, worden in rekening gebracht . 

OPENINGSTIJDEN 

MAANDAG - VRIJDAG

8.00 u - 17.00 u

AFWIJKENDE OPENINGSTIJDEN 

Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.30 op 070-30 000 41 voor meer informatie.

DEXA SCAN

locatie Scheveningen

op afspraak 

100% GECONTRACTEERD 

 

 

Openingstijden kunnen wisselen per lokatie, buiten de reguliere tijden afspraak mogelijk in overleg.

Aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) & de Dutch Chiropractic Federation (DCF)