Manuele Lymfedrainage

Wat is Manuele lymfedrainage ?

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding". Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

 Het lymfstelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Hoe gaat het in z'n werk?

Bij de Manuele Lymfdrainage, volgens de methode Vodder, wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymefstelsel. Vooral het ritme van deze 'handgreep' is erg belangrijk.

Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

 

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, vindt plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfekliergebieden, dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

 

De behandelbare klachten


De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:
 

 • Zwellingen (oedeem) ; bvb lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie

 • Verstuikingen

 • Bloeduitstortingen

 • Spierpijnen en spierletsels

 • Dystrofieën

 • Reuma (ontstekingen)

 • Slijtage

 • Klachten aan het zenuwstelsel ; bvb M.S. , gezichtsverlamming, migraine

 • Klachten als gevolg van stress ; bijv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen

 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen

 • Huidproblemen ; bijv. chronische eczeem, acné, littekens

 • Longaandoeningen ; bijv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma

 • Bloedcirculatiestoornissen; bijv. glaucoom, etalageziekte, open wonden

 • Orgaanklachten ; bijv. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt

IK WIL EEN AFSPRAAK MAKEN

CONTACT GEGEVENS

DEN HAAG

Regentesselaan 371

2562 ED 

 

SCHEVENINGEN

Stevinstraat 190

2587 ET 

locatie dexascan

VOORBURG

Savallelaan 8

2273 JX 

Tel: 070-3000041

info@fysiochiro.nl   fax: 070-3547923

Wanneer u uw gemaakte afspraak wilt afzeggen of verplaatsen, dient u dit uiterlijk 24 uur voor uw afspraak te doen. Dit kan telefonisch of per mail op werkdagen, binnen kantoortijden van 8.30 – 17.00 uur.

 

Afspraken die niet of binnen 24 uur voor de afspraak worden afgezegd, worden in rekening gebracht . 

OPENINGSTIJDEN 

MAANDAG - VRIJDAG

8.00 u - 17.00 u

AFWIJKENDE OPENINGSTIJDEN 

Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.30 op 070-30 000 41 voor meer informatie.

DEXA SCAN

locatie Scheveningen

op afspraak 

100% GECONTRACTEERD 

 

 

Openingstijden kunnen wisselen per lokatie, buiten de reguliere tijden afspraak mogelijk in overleg.

Aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) & de Dutch Chiropractic Federation (DCF)